Ndjenja e vetë-vlerësimit te shumë njerëz ndikohet shumë nga flokët e tyre. Fatkeqësisht, shumë njerëz kanë rënie të flokëve, e cila mund të ketë një ndikim në jeten e tyre sociale dhe vleresimin e  vetvetes.

Studimet tregojnë se 40% e meshkujve përjetojnë rënie të flokëve në moshën 35-vjeçare. Deri në moshën 40-vjeçare, 40% e femrave fillojnë të përjetojnë rënie të flokëve.

Është thelbësore që të konultoheni me një mjek te specializuar në rënien e flokëve për të përcaktuar diagnozën tuaj të veçantë dhe arsyen e rënies së flokëve, pasi ekzistojnë shkaqe dhe forma të ndryshme të rënies së flokëve. Kirurgjia e transplantimit të flokëve është një mundësi për disa lloje të rënies së flokëve, duke përfshirë “traction alopecia” and “androgenetic alopecia” (e njohur edhe si model mashkullor ose model femëror). Një transplant flokësh mund t’i ndihmojë njerëzit të kenë floke me te plote dhe me te shendetshem. Ky proces mund të jetë një alternativë fantastike për ju nëse jeni të shqetësuar nga rënia e flokëve dhe dëshironi të riktheni flokët.

Hair Transplantation Procedures Work

 

Çfarë ndodh gjatë mbjelljes se flokëve?

Mjeku  nxjerr folikula të flokëve, një e nga një, nga zona dhuruese dhe i transplanton në vendin e synuar, që zakonisht është pjesa e përparme e kokës mbi ballë.

Llojet e procedurës së transplantit të flokëve

FUE (Nxjerrja e njësisë folikulare) dhe DHI (Implantimit Direkt të Flokut) janë dy metodat kryesore të transplantimit të flokëve që përdoren shpesh. Flokët që duken më të trashë dhe më natyralë mund të rikthehen duke përdorur të dyja këto teknika.

Rikuperimi pas mbjelljes se flokeve?

Pas mbjelljes ( transplantimit) të flokëve, rikuperimi zgjat rreth 10-14 ditë. Një pacient duhet të kete parasysh që skalpi i tij i transplantuar do të jetë i fryrë, i kuq dhe me kore gjatë procesit të shërimit. Eleminimi e këtyre simptomave zgjat dhjetë deri në katërmbëdhjetë ditë.

Shoqata Ndërkombëtare e Kirurgjisë së Restaurimit të Flokëve raporton se midis viteve 2008 dhe 2023, numri i operacioneve të mbjelljes së flokëve të kryera në mbarë botën u rrit me 157%. Të dhënat tregojnë një rritje prej 35% në transplantet e flokëve të kryera vetëm në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 2016.

Transplantet e flokëve kanë qenë jashtëzakonisht të shpeshta në dhjetë vitet e fundit, edhe si rezultat i një grupi udhëheqës të famshëm (VIP) të cilët, në diskutimet e tyre të sinqerta publike rreth operacioneve të mëparshme, e kanë quajtur operacionin si të pranueshëm nga shoqëria. Kjo ka bërë që transplantimi i flokëve të bëhet një procedurë popullore dhe shumë njerëz mezi presin qe te bejne nje nderhyrje te tille.

Mbjellja e flokeve eshte një hap i rëndësishëm për të rifituar flokët dhe besimin tuaj pasi keni përjetuar vite të tëra rënie të flokëve. Edhe pse mund të keni provuar disa trajtime jo-kirurgjikale të rënies së flokëve, mbjellja e flokeve menyra e vetme per rikuperimin e tyre.

Specifikat dhe procedura e kirurgjisë së transplantit të flokëve

Le të shqyrtojmë procedurën e mbjelljes së flokëve përpara se të përpiqemi t’i përgjigjemi pyetjes se si funksionon. Një operacion i njohur si transplant flokësh ka fitur nje rritje ne numer kohët e fundit dhe është treguar se ka efekte të dukshme. Pas operacionit, njerëzit rifitojne plotësisht flokët e tyre. Ju mund të keni dëgjuar më parë për metoda të shumta të mbjelljes së flokëve. Megjithatë, teoria pas secilës prej këtyre metodave është në thelb e njëjtë.  Gjatë një procedure të mbjelljes së flokëve, zona pa flok ose pa qime e pacientit merr nje sasi flokësh/qimesh nga zona te populluara.

Le të shqyrtojmë tani specifikat e kësaj procedure. Mjeku shkurton qimet ne zonen dhurues në 1 milimetër përpara se të fillojë procedurën. Mjeku më pas do të administrojë një anestezi lokale në të gjithë kokën. Fillon të mbledhë folikulat e flokëve në zonën dhuruese pas procedurës së mpirjes. Lëviz folikulat e flokëve që janë mbledhur në vendin pa floke. Ne varesi te procedures, kirurgu përdor pajisje të ndryshme për secilën teknikë dhe kryen trajtime të ndryshme në folikulat.

A zgjasin floket e mbjelle?

Brenda një muaji, një pjesë e madhe e flokëve të transplantuar do të bien. Pas 90 deri në 100 ditë ose afërsisht tre muaj, flokët e rinj fillojnë të rriten dhe vazhdojnë të rriten me një ritëm të rregullt. Qimet e transplantuara fillojnë të duken natyrale rreth gjashtë muaj pas procedurës dhe do të rriten natyrshëm për pjesën tjetër të jetës tuaj. Zona dhuruese nga ku janë nxjerrë qimet bëhet më e vogël derisa të fshihet plotësisht nga flokët përreth, duke lënë një vijë prerjeje që vështirë se dallohet.

Konkluzioni

Shumë njerëz humbasin flokët e tyre, gjë që mund të ndikojë në jetën e tyre sociale dhe ne vetbesimin e tyre. Për fat të mirë, procedurat e mbjelljes së flokëve ofrojnë shpresë, sepse ato i ndihmojnë njerëzit të rifitojnë besimin ne vetvete dhe flokët e tyre.  Teknikat FUE dhe FUT mund të përdoren për të krijuar flokë që duken natyralë. Duke qene se edhe njerez te famshëm  ndajnë përvojat e tyre, mbjellja e flokëve eshte bërë gjithnjë e më popullore, duke reflektuar pranimin e tyre nga shoqëria. Në fund të fundit, këto procedura kanë efekte afatgjata, duke u dhënë pacientëve një ndjenjë të forte besimi dhe vetes që mund të zgjasë gjatë gjithë jetës.