Për mijëvjeçarë, njerëzit kanë debatuar nëse rruajtja e kokes ka një ndikim në forcimin e flokëve. Ka pasur shumë diskutime mbi përfitimet e rruajtjes se kokes për flokë më të plotë dhe më të trashë. Por pertej tregimeve dhe historive personale është edhe argumentimi shkencor i bazuar në fiziologji. Qëllimi i ketij artikulli është të sqarojë dilemat në lidhje me  fortesine e flokëve dhe rruajtjes. Qëllimi ynë është të hedhim dritë mbi këtë çështje me interes duke hedhur poshtë mitet, duke sjelle të dhënat shkencore dhe duke parë mekanikën themelore të zhvillimit të flokëve.

Ciklet e rritjes së flokëve

Tri fazat unike të rritjes së flokëve – faza anagen (rritja), katagjeni (kalimtare) dhe telogjeni (pushim) – rregullohen nga cikle të ndryshme. Folikulat e flokëve krijojnë në mënyrë aktive boshtet e flokëve gjatë fazës anagenike, dhe këto boshte gradualisht behen me te gjate. Kjo fazë mund të shtrihet në një kohëzgjatje prej dy deri në shtatë vjet, në varësi të variablave gjenetike dhe atributeve personale. Faza e katagjenit, e cila vjen pas fazës anagen, është një fazë kalimtare gjatë së cilës zhvillimi i flokëve ndalon dhe gjëndra fillon të tkurret. Folikuli i qimeve pushon gjatë fazës telogjene, e cila është faza e fundit përpara rënies dhe kthimit në fazën anagen.

Është e rëndësishme të kuptohet se rruajtja e kokes më së shumti prek pjesën e boshtit të flokëve që është e dukshme, jo gjëndrën aktuale të flokëve. Per kete arsye, rruajtja nuk ka asnjë efekt në gjatësinë e çdo cikli të rritjes ose në mekanikën themelore të zhvillimit të flokëve. Përkundrazi, thjesht shkurton boshtin e flokëve në sipërfaqe, gjë që bën që rritja e ri të duket e mprehtë. Renia e miteve rreth rruajtjes dhe trashësisë apo fortesise së flokëve kërkon një shpjegim të ciklit të zhvillimit të flokëve, gjë që thekson nevojën për një qasje gjithëpërfshirëse te kujdesit dhe mirëmbajtjes se flokëve.

getting head shaved

Rruajtja është një procedurë mekanike që përfshin përdorimin e një rroje elektrike ose mekanike, për të prerë boshtin e flokëve në sipërfaqen e lëkurës. Struktura ose modeli i zhvillimit të gjëndrës së flokëve nën lëkurë nuk ndryshon nga ky akt, pavarësisht nese kjo vazhdon te besohet nga shume njerez. Rruajtja e kokes eliminon vetëm pjesën e dukshme të boshtit të flokëve, duke e lënë gjëndrën të paprekur. Një brisk rroje pret boshtin e flokëve në pikën e tij më të trashë mbi lëkurë dhe si rezultat flokët që po rriten  mund të duken më të trashë se me perpara pasi floket janë më të ashpër. Por ky ndryshim në dukje është vetëm kalimtar dhe kozmetik.

Flokët përfundimisht kthehen në strukturën dhe pamjen e tyre tipike ndërsa rriten në gjatësinë e tyre origjinale. Hulumtimet kanë treguar në mënyrë të përsëritur se rruajtja nuk simulon gjëndrat e flokëve të krijojnë flokë më të dendur ose më të trashë. Përkundrazi, çdo ndryshim në trashësinë ose strukturën e flokëve është vetëm në nivel sipërfaqësor dhe nuk korrespondon me ndryshimet në biologjinë që qëndron në bazë të rritjes së flokëve. Duke qenë të vetëdijshëm për themelet shkencore të rruajtjes, ne mund të eliminojmë mitet dhe të jemi me te vetedishem për mirëmbajtjen e flokëve

Kontestimi i miteve se rruajta e kokes e ben flokun me te forte.

Një numër i madh mitesh apo gojedhenash qe kanë ekzistuar për një kohë të gjatë, duke mbështetur idenë se rruajtja mund t’i kthejë në mënyrë magjike flokët e hollë dhe të rrallë në floke të trashe dhe te forte. Megjithatë, shkenca moderne dhe kërkimet dermatologjike i kanë hedhur poshtë këto besime të vjetra.  Zakonet e kujdesit si rruajtja e kokes kanë më pak ndikim në densitetin dhe strukturën e flokëve sesa ndikimet gjenetike dhe hormonale. Ideja që rruajtja e rregullt në një farë mënyre inkurajon folikulat e flokëve të krijojnë flokë më të trashë është një tjetër keqkuptim i përhapur.

Kjo ide ndoshta buron nga vrazhdësia apo ashpersia e shkurtër e ndjerë gjatë javëve të para të rritjes së flokëve pas rruajtjes. Por ky iluzion i trashësisë shkaktohet vetëm nga skajet e boshteve të prera të flokëve, të cilat zvogëlohen gradualisht me rritjen e gjatësisë. Për më tepër, frekuenca e rruajtjes ka pak efekt në gjerësinë e fijeve individuale të flokëve dhe ritmin e zhvillimit të flokëve, të cilat rregullohen nga variabla gjenetikë. Duke i shkatërruar këto mite, ne mund të inkurajojmë një perceptim më realist të lidhjes midis rruajtjes dhe trashësisë së flokëve, duke u mundësuar njerëzve të bëjnë zgjedhje të mirëinformuara në lidhje me regjimet e tyre të kujdesit personal.

Funksioni i gjenetikës

Trashësia, struktura dhe pamja e përgjithshme e flokëve të një individi përcaktohen kryesisht nga faktorë trashëgues. Diametri i fijeve individuale të flokëve, madhësia dhe struktura e folikulave të flokëve dhe shkalla e rritjes së flokëve ndikohen të gjitha nga gjenet që trashëgohen nga prindërit. Pavarësisht nga zakonet e rruajtjes, këta faktorë gjenetikë në thelb përcaktojnë nëse një person do të ketë flokë të trashë, të forte ose flokë të hollë dhe të dobet. Për shembull, njerëzit kanë më shumë gjasa të trashëgojnë flokë të trashë dhe kaçurrela nëse vijnë nga një familje me tipologji të tille flokësh.

Variablat hormonalë ndikojnë gjithashtu në modelet e rritjes dhe trashësinë e flokëve. Rritja e qimeve terminale, ose qimeve të trasha e të pigmentuara që dalin në trup, fytyrë dhe skalp gjatë pubertetit, ndikohet nga androgjenet si testosteroni. Pranueshmëria e gjëndrave të flokëve ndaj sinjaleve hormonale, të cilat mund të ndikojnë në rritjen dhe trashësinë e flokëve, përcaktohet nga prania e receptorëve androgjen në ato folikula. Rrjedhimisht, rruajtja nuk ndryshon në thelb variablat gjenetike ose hormonale që kontrollojnë trashësinë e flokëve, edhe pse mund të ndryshojë për një moment pamjen e flokëve për shkak të skajit të mprehtë që krijon brisku. Të kuptuarit e rolit të trashëgimisë në tiparet e flokëve nxjerr në pah ndikimin e kufizuar të rruajtjes në trashësinë totale të zhvillimit të flokëve.

Analizimi i ndryshimeve në strukturën e flokëve

Trashësia, fortesia dhe ndjesia e përgjithshme e flokëve percaktohen si cilësi te tyre. Shumë individë janë kuriozë se si rruajtja ndryshon strukturën e flokëve të tyre, veçanërisht nëse ato rriten më të forte ose më të trashë. Megjithatë, të dhënat shkencore tregojnë se rruajtja nuk ndryshon strukturën e fijeve të flokëve.

Floket duken me te forte kur rruhen sepse brisku e pret boshtin e flokëve aty ku është më i trashë. Ky skaj i hapur fillimisht duket të jetë qime më të trashë dhe më e forte kur flokët rriten përsëri. Por kjo përshtypje është kalimtare dhe tërësisht estetike. Flokët përfundimisht kthehen në strukturën dhe pamjen e tyre tipike ndërsa rriten në gjatësinë e tyre origjinale. Rruajtja e flokeve nuk shkakton ndonjë ndryshim fiziologjik në boshtin ose folikulat e flokëve që do të çonte në një ndryshim afatgjatë te strukturës se flokëve.

Opinionet e ekspertëve ne dermatologji

Dermatologët janë specialistë në shëndetin e lëkurës dhe flokëve, kështu që ata mund të japin informacion të detajuar se si rruajtja ndikon në trashësinë dhe rritjen e flokëve. Hulumtimet në dermatologji dhe përvojën klinike tregojnë se rruajtja nuk inkurajon folikulat e flokëve të krijojnë flokë më të dendur ose më të trashë. Në vend të kësaj, ai thjesht eliminon pjesën e dukshme të boshtit të flokëve, duke e lënë strukturën folikulare të paprekur.

Dermatologët theksojnë se hormonet dhe gjenetika luajnë një rol të madh në përcaktimin e densitetit dhe trashësisë së flokëve. Këta elementë kontrollojnë diametrin e fijeve individuale të flokëve, shpejtësinë e rritjes së flokëve dhe madhësinë dhe strukturën e folikulave të flokëve. Meqenëse rruajtja nuk i ndryshon këta komponentë hormonalë ose gjenetikë pasi nuk mund të ketë një efekt afatgjatë dhe thelbësor në densitetin ose trashësinë e flokëve.

Ata sqarojnë se çdo ndryshim i dukshëm në trashësinë ose strukturën e flokëve pas rruajtjes është vetëm estetike dhe kalimtare. Flokët kthehen në strukturën dhe pamjen e tyre tipike ndërsa rriten në gjatësinë e tyre origjinale.

Histori personale mbi ndikimin e rruajtjes se koken ne floke me te forte

Ka shumë histori dhe përvoja personale rreth rruajtjes dhe se si ndikon në zhvillimin e flokëve, të cilat i shtohen argumentit që po zhvillohet tani për këtë temë. Shumë njerëz kanë histori dhe vëzhgime personale në lidhje me efektet e rruajtjes në trashësinë dhe strukturën e flokëve të tyre. Edhe nëse këto raporte mund të ndryshojnë shumë, ato megjithatë ofrojnë informacion të detajuar në lidhje me shumëllojshmërinë e pikëpamjeve mbi këtë temë.

Pas rruajtjes, disa njerëz mund të vërejnë se flokët e tyre duken më të plotë ose më të trashë. Ata ia atribuojnë këtë ndryshim qimeve te ngritura ne fytyre e cila eshte kalimtare. Përveç kësaj, njerëz të ndryshëm do të kenë përvoja të ndryshme rruajtjeje në varësi të gjërave si hormonet, trashëgimia dhe lloji i flokëve. Njerëzit që kanë flokë të trashë ose të forte nga natyra mund t’i ndjejnë gjërat ndryshe nga njerëzit që kanë flokë më të bute ose më të hollë.

Një njohuri më e plotë për efektet e rruajtjes në zhvillimin e flokëve jepet nga studimi shkencor dhe ekspertiza dermatologjike, e cila ndihmon në dallimin e realitetit nga gojedhenat.

Konkluzioni

Si përfundim, njerëzit kanë qenë kurioz për teorine se rruajtja e flokeve mund te  bëjë që flokët të rriten më të trashë. Ne kemi arritur ne një perfundim te qarte  të këtij problemi të vështirë përmes një hetimi të plotë të shkencës që qëndron në themel të zhvillimit të flokëve, pikëpamjeve nga dermatologët dhe një analize të historike dhe tregimeve personale. Ideja se rruajtja inkurajon folikulat e flokëve që të rriten flokë më të trashë, zhvlerësohet vazhdimisht nga kërkimet shkencore, të cilat theksojnë rëndësinë e hormoneve dhe trashëgimisë në përcaktimin e trashësisë së flokëve.

Rruajtja nuk shkakton ndryshime afatgjata në densitetin ose trashësinë e flokëve, megjithëse mund të ndryshojë për një moment mënyrën e paraqitjes së flokëve. Duke eliminuar mitet dhe duke zbatuar praktika të kujdesit të flokëve të bazuara në prova, njerëzit mund të marrin vendime të mirë-informuara në lidhje me regjimin e tyre të kujdesit personal.