Vetullat tuaja janë vendimtare në mënyrën se si është kornizuar fytyra juaj. Pamja dhe vëllimi i vetullave tuaja mund të ndikohen nga gjenetika; disa njerëz lindin me qime të trashë dhe të bollshme vetullash, ndërsa të tjerët kanë qime më të holla dhe më të rralla mbi sytë e tyre. Individët që mbushin vetullat e tyre me materiale kozmetike priren t’i bëjnë ato të duken më të trasha ose më të plota se sa janë, por vetullat bëjnë më shumë sesa thjesht duken të bukura; ato gjithashtu mbajnë djersën dhe pikat që shkaktojnë lagështi nga sytë tuaj.

Ka shkaqe të ndryshme të rënies së qimeve të vetullave. Ju mund të humbni qimet e vetullave si pasojë e disa ilaçeve, plagëve, sëmundjeve apo edhe mbidozimit të disa vitaminave. Individët që kanë qime të pakta ose joekzistente të vetullave mund të dëshirojnë të ndryshojnë pamjen e tyre. Në këto situata, mbjellja e vetullave mund të jetë një mënyrë e mirë për të ndryshuar pamjen e vetullave tuaja dhe për të dhënë përshtypjen se ato janë më të plota.

Eyebrow Transplants

Çfarë eshte mbjellja e vetullave?

Një lloj specifik i transplantit të flokëve (mbjelljes se flokeve) që kërkon njohuri teknike dhe aftësi artistike është mbjellja e vetullave. Ne heqim folikulat e flokëve të shëndetshëm nga skalpi juaj dhe i pozicionojmë me kujdes për të pasqyruar modelet e zhvillimit natyror të qimeve tuaja të vetullave. Kjo metodë e fundit e rritjes së flokëve mund të:

• Te dhenuarit me shume volum vetullave që janë natyralisht të holla ose që janë bërë edhe më të holla me kalimin e kohës.
• Zevendesojne vetullat që mungojnë.
• Rregullojne vetullat që kanë trauma të qëndrueshme.
• Zbukurojne vetullat tuaja aktuale për të krijuar harkun ideal.
• Zëvendësojne  volumin që ka humbur si rezultat i depilimit ose shkuljes së tepërt.

Procedura për kirurgjinë e transplantit të vetullave (mbjelljes se vetullave)

Qimet individuale zhvendosen në vetullat nga një vend dhurues gjatë një transplantimi të vetullave. Për të marrë një pamje natyrale, graftet e vetme të flokëve krijohen përmes një procesi rigoroz dhe implantohen në vetulla. Kjo kërkon që qimet të vendosen saktësisht në këndin e duhur që t’i ngjajnë rritjes spontane. Zakonisht përdoren flokët nga pjesa e pasme e kokës sepse rriten në mënyrë të ngjashme me qimet e vetullave. Suksesi i operacionit varet nga përvoja e kirurgut, duke theksuar se sa vendimtare është të zgjidhet një specialist i kualifikuar për rezultatet më të mira.

Konsiderata para-procedurale

Para se të bëni një mbjellje të vetullave,  mjekët zakonisht kryeje nje konsulte dhe  analizojnë shëndetin dhe pritshmëritë e përgjithshme.

Angazhimi afatgjatë për kujdesin pas procedurës, mosha dhe kapaciteti për të toleruar operacione të vogla kirurgjikale, kanë një ndikim thelbësor në përshtatshmërinë. Si rezultat, përpara se të vazhdojnë me operacionin, pacientët duhet të sigurohen se i kuptojnë të gjitha çështjet që duhen marrë parasysh.

Sa kohë duhet për të rikuperuar nga një transplant i vetullave?

Kur krahasohet me procedurat e tjera kozmetike, periudha e shërimit pas një transplanti të vetullave është relativisht e shkurtër. Ju duhet të jeni në gjendje të rifilloni aktivitetet e lehta, si puna, qe ditet e para. Vetullat tuaja duhet të fillojnë të rigjenerohen gjatë gjithë kësaj periudhe. Edhe pse mund të jetë këndshëm, rezistoni dëshirën për të gërvishtur këto kore, pasi mund të pengojë procesin tuaj shërues.

Pas disa javësh, shumica e njerëzve mund të rifillojnë çdo aktivitet intensiv.  Ju duhet të ndërprisni aktivitetin tuaj dhe të kontaktoni me mjekun tuaj nëse kjo shkakton gjakderdhje, zmadhimin ose nxjerrjen e lëngjeve të ngjashme me qelb në vendin tuaj të operacionit.
Mund të duhen nga gjashtë deri në dymbëdhjetë javë që vendi i transplantuar të fillojë të rritë flokë të rinj. Është e zakonshme të përjetoni renie te flokeve rreth vendit të operacionit; kjo i lejon folikulat e flokëve tuaj të akomodojnë rritjen e flokëve të rinj.

Rezultatet e mbjelljes se vetullave?

Rezultatet e një implantimi të vetullave bëhen të dukshme pas gjashtë muajsh dhe janë përfundimtare pas një viti. Fytyra është më harmonike dhe simetrike me linjën e re të vetullave. Qimet e implantuara duhet të priten me gërshërë afërsisht çdo dy deri në katër javë, sepse ato sillen si qime të kokës.

Kujdesi pas mbjelljes se vetullave

Pas një mbjelljes se vetullave, nevojitet një periudhë e shkurtër per sherimin. Do të duhet të jeni në gjendje të rifilloni aktivitetet normale brenda pesë deri në shtatë ditëve, megjithatë aktiviteti fizik i rëndë mund të duhet të shmanget për dy javë pas trajtimit për të siguruar nje rikuperim sa me te mire. Është gjithashtu e rëndësishme të ruani zonën dhuruese si dhe ate te vetullave të pastër për të parandaluar infeksionin.

Pas një transplanti të vetullave, do të ju këshillohen disa trajtime per te cilat duhet te kujdeseni. Ja disa këshilla:

• Shmangni notin në pishinë për katër javë pas operacionit.

• Mbani një kapele për të shmangur ekspozimin në diell për dy javë pas operacionit.

• Për të zvogëluar mundësinë e ënjtjes, flini në shpinë me kokën lart për javën e parë pas trajtimit.

• Nëse vëreni ënjtje, aplikoni akull mbi vetullat tuaja për 20 minuta.

• Pas 4 ditësh, mund të lani fytyrën dhe vetullat, por mos e fërkoni kur eshte e thatë; në vend të kësaj, përkëdheleni butësisht.

• Shmangni prekjen e vetullave për katër ditët e para pas trajtimit.

Si Perfundim

Një metodë e zakonshme për t’i bërë vetullat tuaja të duken më të plota dhe qime qe rriten është operacioni i mbjelljes se vetullave. Eshtë më efektiv te njerëzit që kanë rënie të flokëve ose vetulla të holluara si rezultat i sëmundjeve mjekësore ose faktorëve fizikë ose psikologjikë. Është e rëndësishme të siguroheni që jeni informuar dhe e kuptoni se si funksionon kjo qasje ndërhyrëse përpara se të angazhoheni për të. Në këtë mënyrë, ju mund të shmangni çdo problem më vonë dhe të rregulloni sipas pritshmërisë tuaj. Gjetja e një klinike me reputacion te mire për mbjelljen e flokeve dhe vendosja nëse do të ecni përpara me transplantin bëhet më e lehtë duke qenë të vetëdijshëm për këto!