Një pjesë e mirë e pacientëve që kryejnë transplant flokësh, kërkojnë të dinë edhe si do të jetë periudha pas ndërhyrjes. Kjo është një fazë delikate pas mbjelljes së flokut, pas asaj fillestare dhe ndërhyrjes, por nëse pacientët tregohen të kujdesshëm, të paktën në ditët e para, gjithçka do të shkojë shumë mirë dhe në pak ditë, të gjithë do t’i kthehen jetës normalisht.

Këtu janë listuar disa nga rekomandimet më të nevojshme që shumë pacientë duhet të dinë pas mbjelljes së flokut. Këto udhëzime të përgjithshme, të dhëna nga mjekët, mund të ndryshojnë pas konsultimit me mjekun tuaj, por disa prej tyre janë gjenerale dhe mjafton t’i ndiqni me përpikëri për të pasur një rezultat më të shpejtë dhe më të sigurt.

Larja e flokëve

Larja e flokëve është një nga gjërat më të rëndësishme për të cilën shumë pacientë pyesin vazhdimisht, por mos u shqetësoni, sepse asgjë nuk do ta prishë rutinën. Çdo pacient, pas ndërhyrjes merr të gjitha instruksionet në klinikë, megjithatë, disa këshilla janë listuar më poshtë:

Procedura e larjes së flokëve pas ndërhyrjes:

Zona e transplantuar mbulohet me locion, vaj, apo ndonjë hidratues tjetër të përshtatshëm dhe lihet në këtë gjendje për pak minuta. Kjo shkakton një efekt zbutës në zonën rreth transplantit dhe zonën donore. Kjo fazë zbutjeje ndihmon në qetësimin e skalpit dhe njëkohësisht në shërimin më të shpejtë.

Kujdesi i shtuar i larjes së flokëve zgjat  7-10 ditë – periudhë pas së cilës larja fillon të bëhet normale. Pas ditës së 10-të, mund t’i lani flokët si zakonisht dhe nuk do të ndieni asnjë shqetësim apo siklet, sado të vogël, në zonën e transplantuar. (Locionet që jepen për larjen e flokëve ju rekomandohen edhe në klinikë).

Gjumi

Është e zakonshme që pas operacionit të ketë më shumë kujdes edhe për mënyrën se si flini, në mënyrë që të dyja zonat, si ajo donore, edhe zona ku është kryer transplanti, të rikuperohen sa më shpejt. Koha e kujdesit është vërtet e shkurtër. Mjafton 24-orëshi i parë pas transplantit gjatë të cilit pacienti fle me kujdes dhe me jastëkë që ndihmojë të mos bëjë shumë lëvizje gjarë natës. Pothuaj 48 orë është koha gjatë së cilës pacientët duhet të tregohen të duruar, sepse dita e tretë pas transplantit, sjell normalitet edhe për gjumin.

Është e rekomandueshme që pacientët të flenë në shpinë, me kokën e ngritur mbi disa jastëkë. Rekomandohet jastëk avioni, por edhe në këtë rast ndihmojnë instruksionet e stafit të klinikës për 48 orët e para pas ndërhyrjes.

Sa është koha e shërimit?

Kjo është pyetja më e shpeshtë që të gjithë pacientët duan ta dinë me siguri. Por para së të shpjegojmë sa zgjat, pak a shumë, mos harroni se çdo përvojë është individuale.

Pas çdo transplanti flokësh që kryhet duke përdorur metodat tona,  DHI, FUE (ekstraktimi i njësisë folikulare) dhe FUT (transplantimi i njësisë folikulare) , shërimi është i shpejtë. Shumica e pacientëve ndihen mirë brenda një ose dy ditësh pas operacionit, megjithëse disa mpirje të lehta në lëkurën e kokës mund të priten për disa ditë pas operacionit.

Ditët e para janë më delikate, por nga larja e gjashtë apo e shtatë, çdo gjë i kthehet normalitetit. Punës mund t’i ktheheni menjëherë, mjafton që ajo të mos ketë lidhje me ngritjen e peshave të rënda. Në këto raste, rikuperimi zgjat pak më shumë në kohë.

Zakonisht pacienti fiton pamjen e tij normale brenda 10-15 ditëve pas operacionit për mbjelljen e flokëve. Vetëm skuqje e lehtë mund të jetë e dukshme pas kësaj periudhe. Në përgjithësi, rikuperimi pas transplantimit të flokëve është një proces shumë individual, që varet gjithashtu nga mosha, stili i jetesës, dieta dhe madje edhe natyra e pacientit. Por asgjë nuk do t’ju pengojë për të bërë gjithçka që dëshironi brenda ditëve të para. Mjafton të ndiqni edhe rekomandimet e mjekëve.

Kur mund të qetheni?

Rekomandohet që zona donore të qethet një muaj pas ndërhyrjes për mbjelljen e flokëve, ndërsa në zonën e transplantuar, flokët e mbjellë bien vetë pak javë pas procedurës. Kjo është një situatë e zakonshme që ndodh tek të gjithë pacientët. Flokët e mbjellë ridalin nga muaji i tretë dhe pas kësaj periudhe ju mund të veproni me ta krejt natyrshëm.

A mund të bëni aktivitet fizik?

Menjëherë pas transplantimit të flokëve, mund të filloni të bëni shëtitje të shkurtra ose ushtrime fizike që nuk ju bëjnë të djersiteni shumë. Mund të filloni të ushtroheni në mënyrë aktive pak ditë pas operacionit, në fillim me shëtitje të shkurtra dhe më pas me çdo aktivitet fizik. Siç e përmendëm më lart, mjafton që puna juaj e përditshme të mos ketë të bëjë me ngritjen e peshave të rënda për 7-10 ditë nga ndërhyrja.

Konsumi i alkoolit

Është mirë që konsumimi i alkoolit të eliminohet plotësisht në 5 ditët e para pas ndërhyrjes, meqenëse ju ende jeni duke marrë mjekimin pas mbjelljes së flokëve.

Ekspozimi në diell

Edhe ekspozimi në diell nuk përbën problem për pacientët që kryejnë ndërhyrje për mbjelljen e flokëve. Nëse ndërhyrja bëhet në sezonin e verës, rekomandohet që ditët e para të qëndrohet larg rrezeve të forta të diellit.

Gjithashtu mund te lexoni: Çfarë duhet të keni parasysh përpara se të zgjidhni në Shqipëri klinikën ku do të kryeni transplantin e flokëve?